A kocsmában ma már egészen más a téma, mint régen

Az egyetem alatt egy nagyon jó baráti körbe sikerült bekerülnöm, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Régebben minden héten péntekenként beültünk sörözni. Mára azonban már mindannyian családos emberek vagyunk, így már nincs annyi időnk, ezért már csak havonta egyszer ülünk össze. Látszik, hogy öregedünk, hiszen a témáink is egészen másak, mint amik régen voltak. Egyetemistaként még a csajozós és bulizós élményeinket osztottuk meg egymással, az utolsó pénteken viszont már a napelem pályázat családoknak téma került a beszélgetés középpontjába.

Ádámék nemrég vettek egy házat, amire mindenképp szeretnének napelemeket szereltetni, ugyanis fontos számukra a környezetvédelem. A napelem pályázat családoknak jó lehetőségnek tűnt számukra, így már beadták a pályázati iratokat, az eredményre viszont még várnak. Többen közülünk még nem hallottunk erről a lehetőségről, ezért Ádám elmesélt néhány részletet.

A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázattal 500 ezer és 10 millió forint közötti hitel kapható. Erre a kölcsönre 0%-os a kamat, tehát húsz éven belül ugyanazt a 10 millió forintot kell visszafizetni. Plusz költséget nem számolnak fel. A pályázati keretösszeg elég magas: 105,2 milliárd forint. Ennek a pénznek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból a magyar családok energiahatékonysági beruházásait támogatják. Az elnyert összeg nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is. A lényeg, hogy olyan dologra kell költeni a pénzt, ami energiahatékonyabbá teszi az otthonokat.

A pályázatnak bár vannak feltételei is, azok nagyon kedvezőek, ugyanis csak 10% saját forrásra van szükség, valamint húsz éven belül kell visszafizetni a pénzt.