Az est témája az energetikai tanúsítvány volt

A haverokkal mindig a törzshelyünkön találkozunk. Nagyjából nyolc éve mindig ugyanabba a kocsmába járunk, nem szeretünk újítani. Sajnos már nem találkozunk olyan gyakran, mint régen, de azért még mindig sikerül nagyjából havonta egyszer összejönnünk. A tegnapi találkozón Geri meglepő hírrel állt elő. Elköltözik Hollandiába, ugyanis a barátnője onnan származik és eldöntötték, hogy ott szeretnék tovább folytatni az életüket, ott szeretnének családot alapítani. Olyannyira biztosak benne, hogy eladják a budapesti lakásukat, tehát mindent felszámolnak maguk mögött. A hír nagyon meglepett, hiszen Geri korábban nagyon ragaszkodott a magyar fővároshoz, szeretett itt élni. Viszont megértem, hogy a barátnőjét a várostól is jobban szereti, és mindenképp vele tart Hollandiába. Nem aggódok miatta, ugyanis nem lehet rossz egy ilyen jó életszínvonalú, híresen vidám országban élni, szóval biztos jól fogja magát ott érezni.

Geri nincs otthon a gazdaságban, szóval a mi segítségünket kérte a lakáseladásban. Először is megkérdezte, hogy milyenek az ingatlanárak, mennyit kérhet a lakásáért, majd az elintézendő papírokról érdeklődött. Dani, a csapat gazdasági szakembere felhívta a srác figyelmét, hogy az energetikai tanúsítványról se feledkezzen meg.

2009 januárja óta kötelező minden újépítésű és közhasználatú épületre energetikai tanúsítványt kiállítani, 2012 óta pedig már a régebbi épületeknél is szükség van erre, mivel enélkül nem lehet eladni egy ingatlant sem. Az energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy a lakás energetikai szempontból milyen mértékben felel meg a különböző előírásoknak, tehát, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül. Az energetikai tanúsítvány kiállításánál figyelembe veszik a hőszigetelést, a nyílászárók állapotát, a fűtésrendszert, valamint a vízmelegítésre használt eszközök korszerűségét és hatékonyságát is.

Gerinek modern, energiahatékony az otthona, tehát neki még hasznos is lesz az energetikai tanúsítvány. Erre természetesen Dani hívta fel a figyelmét, ugyanis elmondása szerint minél jobb besorolást kap az ingatlan, annál magasabb áron lehet eladni. A legjobb, legmagasabb kategória az AA+. Gerinek tehát érdemes már jóval az ingatlan eladása előtt megcsináltatnia a tanúsítást, és nem csak az utolsó pillanatban.

Dani megkérte Gerit, hogy menjen fel az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ weboldalra, ahol megtalálja azt a szolgáltatót, aki akár 12-24 órán belül elkészíti neki a tanúsítványt, méghozzá nagyon jó áron. A cég lakások esetében már bruttó 13.990 forinttól készít energetikai tanúsítványokat. Mindemellett árgaranciát is vállalnak: amennyiben az ügyfél kedvezőbb lehetőségről értesült, azon az áron elvállalják az ingatlan tanúsítását. Ennek értelmében, mielőtt bárki felvenné velük a kapcsolatot, érdemes szétnézni az interneten, hátha lennebb lehet tornázni azt az árat.

Az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ internetes oldal szerint, az említett vállalatnál jelenleg akciós az energetikai tanúsítvány, tehát Gerinek nem ártana igyekeznie. Az e-tanúsítás cég szolgáltatásainak igénybevételével még nyerni is lehet. Minden szerdán
kisorsolnak két darab Cinema City Ajándékjegyet, amely az ország bármelyik Cinema City mozijában beváltható, 2D-s filmvetítésre, a hét bármely napján. A nyertest telefonon értesítik, a jegyeket pedig a GLS futárszolgálattal kézbesítik.

Dani, úgy eladta nekünk ezt a céget, mintha az övé lenne. Geri sem tudott mit, mondani, mindenképp ennek a vállalatnak a szolgáltatásai mellett fog dönteni, hiszen ettől jobb ajánlatról úgysem fog hallani.

Az estét átkacagtuk, átszórakoztuk, azonban igazából eléggé megviselt, hogy az egyik legjobb barátom elköltözik. De tudom, hogy neki így lesz a legjobb, tehát nem szomorkodom. Igazából még előnye is van a dolognak, mivel így lehetőségem lesz ellátogatni Hollandiába.