Hogyan készült el a kiskocsmám?

Kibéreltem egy ezer éve üresen álló kis helyiséget a városkánk egyik legforgalmasabb útján, és eldöntöttem, hogy kocsmát fogok nyitni. Megkértem egy barátomat, aki épp munkanélküli volt, hogy segítsen nekem. Közösen meszeltük le a falakat (itt ott vakoltunk is picit), csiszoltuk újból a padlót és vásároltunk berendezést. Tudjátok, én nem valami menő helyet terveztem, hanem egy egyszerű és olcsó kocsmát, ahol a mindennapi emberek is megtalálják a helyüket. Ehhez pedig nem szükséges nagyon puccos dolgokat vásárolni, mindenből jó az egyszerű és az olcsó. A két mosdóhelyiség (mert ennyi volt összesen, egy női és egy férfi) felújítására már el kellett hívnom még egy ismerősömet, aki értett a csempelapok lerakásához. De közben ő kiderítette, hogy elég rossz állapotban vannak a csövek a falakban és érdemes lenne kicseréltetni. Még tartott az alap, amit a kocsmámra szántam, szóval bele mentem a dologba. De a vízvezeték szerelő, akit kihívtam, azt mondta, hogy ő szívesen kicseréli a csöveket, de lassan kezdjek el gondolkodni azon, hogy milyen bojlert szeretnék majd. Ugyanez vonatkozott a bárpultra is, hiszen oda is be kellett vezetni a meleg és hideg vizet a mosogatáshoz.

villanybojler akcióSzerencsére volt olyan jó fej a vízvezeték szerelő, hogy ajánlott egy oldalt, ahol mindig jó villanybojler akció van. A haverommal ketten elkezdtük böngészni az oldalt és felmérni a kínálatot. Mindketten a Hajdu villanybojlereknél időztünk a legtöbbet. Valahogy szimpatikus volt, hogy magyar a márka és hogy nem most látjuk legelőször a nevét. Na de amilyen könnyen ment ez a megegyezés, annyira volt nehéz a részletesebb választás.

A haveromnak a Hajdu AQ 5A (Aquastic) elektromos melegvíz-tároló villanybojler tetszett a legjobban. Ez egy nagyon egyszerű szerelék, amelynek tároló térfogata 5 liter, a felfűtési ideje pedig 12 perc. Ez a falra szerelhető, szabad kifolyású készülök csakis egy csaptelephez kapcsolható, és csakis a gyártó által hozzá adott csapteleppel működik megbízhatóan. A benne tárolt víz megfelel tisztálkodásra és fogyasztásra is. A szerelék csakis függőlegesen szerelhető fel, a mosdókagyló alá, viszont erős pozitívum, hogy mérete miatt könnyen elfér a kagyló alatt. A víz hőmérsékletét pedig forgatógombbal lehet beállítani, maximum 80 fokra. A Hajdu Zrt. a tartályra 4 év garanciát vállal, a kisebb részegységeire pedig 1 év garanciát.

Na nem mondom, hogy ez olyan rossz, de nekem teljesen más volt a fejemben. Ha ezt a típust választom egyszerre hármat kell vásárolnom belőle: kettőt a mosdókba és egyet a pult alá. Ráadásul abban sem voltam biztos, hogy az öt literes tartályból a meleg víz igazán elég lenne-e nagyon mosogató projektekhez, amikor egyszerre sok mindent kell elmosni.

Amit én kinéztem, az a Hajdu Z50 elektromos melegvíz-tároló villanybojler, amely 50 literes tartállyal rendelkezik, és amely egyszerre több csaptelep ellátására is alkalmas. Ez is szintén falra függeszthető, és csakis függőleges formában, de ezzel az a gond, hogy méretei miatt nem fér el akárhova. A vendéglátóhelyiségekben pedig ajánlott, ha a bojler nincs mindenki számára elérhető helyen. Ez pedig csakis annyit jelenthet, hogy valahova a pultom mögé kellene elhelyezni. De így legalább biztos, hogy senki nem matat hozzá. Plusz az is jobban tetszett nekem, hogy a gyártó erre a tartályra hét év garanciát vállal, a részegységeire pedig két évet.

Ráadásul azért is voltam nagy híve ennek az egy bojlernek, mert sokkal olcsóbban kijött, mint a három kicsi. Mármint árban csak egy picivel több a három kis bojler, mint az egy nagy, de ha hozzáadódik mindhárom bojlerhez a beszerelés ára, akkor sokkal, de sokkal drágább, mint a nagy bojler, plusz a beszerelés. Merthogy, az oldalon, amit ajánlottak nekünk, szerelést is lehetett kérni. Ez pedig azért jött nagyon jól nekünk, mert akkor nem kellett újból elhívnunk a vízvezeték szerelőt, valamint még egy villanyszerelőt is. Hiszen mindketten kellenek hozzá, hogy üzembe lehessen helyezni a bojlert.

Végül is sikerült meggyőznöm a haveromat, hogy a nagyobb bojlerrel jobban járunk. Mivel ekkor még csak az elején voltunk a felújításnak, gyorsan újragondoltuk a berendezést, hogy a pult a mosdókkal falszomszédságba kerüljön, és így könnyen megoldhatóvá is vált a beszerelés a pult mögé.

Szóval megrendeltük a Hajdu Z50-est és hozzá a beszerelést is. Utána pedig haladtunk tovább a kocsma berendezésével. Jó érzés volt, hogy szinte mindent mi készítettünk, de amit nem is, abba is volt beleszólásunk, például mi választottuk ki a bojlert, meg azt, hogy hová kerüljön.