Kocsma helyett elvonókúra: az alkoholról való leszokás nem lehetetlen

Nagyapám mindig azzal viccelődött, hogy egyetlen hely van, ami sohasem fog csődbe menni, az pedig a kocsma. Akkoriban még nem értettem, hogy mire is utal ez, csak elfogadtam, hogy igaz. Később azonban rájöttem, hogy elég szomorú az, hogy a legtöbb helyen többre értékelnek egy kocsmát, mint egy könyvesboltot. Persze, megértem, hogy a kocsma egy közösségi helyszín, ahol az emberek le tudnak ülni beszélgetni, de ugyanezeket le lehetne folytatni egy étteremben vagy kávézóban is, nem kell e mellé több pohár alkoholt elfogyasztani.

alkoholról leszokás

Természetesen, benne van a pakliban, hogy valaki csak egy-két pohárral iszik hetente egy nap, meg hasonlók, ezzel pedig nincsen semmi baj. Azonban sajnos sokan nem tudnak megállni, és hamarosan az alkohol fontosabb lesz, mint bármi más. A család másodlagossá válik, a munka és pénz értéke mellékvágányra kerül.  Az alkohol a legfontosabb az emberek életében, és ez az, amikor az alkoholizmus betegséggé válik.  Sokak nehezen fogadják, hogy betegek, és mikor sikerül is belátniuk, hogy problémájuk van, akkor nehezükre esik segítséget kérni, mert azt hiszik, szégyen, amin keresztülmentek. De ez nem igaz. Az alkoholizmus is egy betegség, amelyből fel lehet gyógyulni. Lovizer János és fia, Dániel is ezt vallják, és nyíltan beszélnek az alkoholbetegségből való felépülésükről, hiszen tudják, hogy az alkoholról leszokás egy nehéz feladat, aminek a megkezdése a legrögösebb része.  

Az ő családjuk hozta létre a Felépülők nevű addiktológiai magánklinikát, ami ma már az ország három pontján üzemel. Egyik legsikeresebb programjuk egy 28 napos elvonókúra, melynek során a páciens 28 napot tölt az általa választott klinikán, mely alatt csakis a gyógyulásra kell fókuszálnia, semmi másra. Kis csoportban laknak együtt a betegek, akik mindent segítséget megkapnak ahhoz, hogy sikeresen végigmenjenek a teljes élethez vezető úton. Ez idő alatt a páciensek előadásokat hallgathatnak, amelyeken az alkoholizmus mögött rejlő tudományos magyarázatokat kapnak. A csoportterápián egymással is megbeszélhetik az élettörténetüket, hogy egymást is tudják támogatni az útjuk alatt. Eközben pedig sportolási lehetőségeket és egyéb programokat biztosítanak számukra, hogy a lehető legnagyobb kényelemben teljen ez a 28 nap. Az árak mindent lefednek, az összes programot, étkezést, előadást, így még az anyagiak miatt sem kell utólag aggódni, mert a Felépülők minden költséget belefoglalt az alapvető árba.

A klinikán dolgozók közül sokan maguk is megtapasztalták, milyen ebben a betegségben szenvedni, így ismerik a nehézségeket, amelyek a felépüléssel járnak. Emiatt sikeresen tudják támogatni a jelen pillanatban is gyógyulókat, és biztató jelenlét lehetnek, hiszen ők maguk a bizonyítékok arra, hogy az alkoholizmus legyőzhető, és hogy igenis elérhető a teljes felépülés. Nem ítélkeznek, és mint egy szikla állnak a pácienseik mellett, hogy támogatást nyújtsanak a felépülés minden szakaszában. Ha pedig még több biztató szóra lenne szükségük, akkor a Felépülők oldalán több, sikeresen felépült, korábbi páciensek üzeneteit lehet olvasni, hogy mutassák a fényt az alagút végén. Mert bármennyire is tűnik lehetetlennek a felépülés, mindent el lehet érni, csak kitartás kell hozzá, és a bizalom, hogy a klinika munkatársai a legjobbat akarják Önöknek, és mindezt az Önök érdekében tesznek, nem pedig önös célokból. Mert őszinteség, bizalom és kitartás nélkül nincs eredmény.

Hamarosan pedig már nem csak a kocsmabeli látogatások lesznek a programlistánkon, hanem kirándulások, beszélgetések és látogatások, és hamarosan ismét a legteljesebb élik majd.