Kocsmai sztori

A múltkor a kocsmában ünnepeltem a barátaimmal az első sikeres autószerelési ügyletemet. A kedvenc krimónkba mentünk pénteken, de én éppen nagyon büszke voltam magamra, meg akartam adni az este módját, és el is akartam dicsekedni a nagy tettemmel, ezért rendeltem egy kör pálinkát, és ünnepélyes pohárköszöntő keretei között osztottam meg a történetet a barátaimmal.

Decemberben szereztem meg a jogosítványom, és a szüleim egy héttel később megajándékoztak egy autóval. Nagyon szeretem a kis Opelemet, de bevallom, nem nagyon értek az autókhoz. A telet még valahogyan átvészeltük, de most, hogy jön a jó idő, többek között gumit is kell cserélnem rajta.

Már nagyon zavart, hogy semmit nem tudok az autómról, és ha felmerül valamilyen probléma, akkor rögtön föl kell hívnom valamelyik barátomat vagy ismerősömet, hogy segítsen.

Ezért is határoztam el, hogy a nyári gumik beszerzését és felszereltetését egymagam, önerőből végzem. Egyik nap, mikor munka után megálltam otthon, leolvastam a gumikról az adatokat. Jobban mondva nem leolvastam, csak lemásoltam a számok, betűk és speciális karakterek különböző kombinációit, amikből egy mukkot sem értettem egy mukkot sem. Nézegettem egy darabig a cédulát, és rájöttem, hogy ez így nem fog menni. Most vagy írok egy sms-t az autószerelőnek, vagy beviszem neki a cetlit, de mindenképpen ki fog derülni számára, hogy semmit nem értek a dologhoz. És amikor ez kiderül, az emberek hajlamosak átverni a másikat.

Nem akartam kísérteni a sorsot, szóval inkább úgy döntöttem, rákeresek a neten a dologra, aztán meg a nyári gumikra is, hogy úgy tűnjön, nem vagyok teljesen inkompetens a kérdésben.

Találtam is egy oldalt, ami tartalmazta a nyári autógumi árak széles választékát, és még általános információkkal is szolgált az oldal, például megmagyarázta a gumin szereplő jelek jelentését, mondhatni megvilágosodtam az olvasáskor.

Estére odáig jutottam a dologban, hogy pontosan tudtam a jelentéseket. Már csak az volt hátra, hogy átböngésszem a nyári autógumi árakat és márkákat. Ez nehezebb feladatnak bizonyult a vártnál. No, nem azért, mert bármi kellemetlenség ért közben, éppen ellenkezőleg: óriási választékot találtam a nyári gumikból, a legkülönbözőbb árfekvésekben. Úgy éreztem, hogy belefulladok az információkba.

Abba is hagytam a böngészést egy idő után, és inkább felhívtam az autószerelőt, hogy megkérdezzem, milyen típust ajánl. Mondtam neki, hogy majd én megrendelem a gumikat, csak segítsen ki annyival, hogy tesz egy-két javaslatot, milyet érdemes. Aztán, ha megérkeznek, akkor elviszem őket, hogy felszerelje. Fölajánlottam neki, hogy akár ki is jöhet házhoz, mert a kerékcsere feltételei nálam is adottak. Mondta, hogy, ha szeretném, akkor megteszi, de van kiszállási díja is. Én éppen nem állok túl fényesen anyagilag, szóval úgy döntöttem, inkább beviszem a kocsit a műhelybe.

Minden remekül sikerült, az autószerelő srác nagyon rendes volt, és sikerült önállóan megoldanom a problémát!

Szóval ezért száradt ki a barátaim torka a múltkor a krimóban. Az első korty előtt végig kellett hallgatniuk e csodás hőstettemet.