A kedvenc zenekarom is napelemet használ

Nagyon szeretek koncertekre járni, könnyűzenei és komolyzenei koncertekre is. A kettő egészen más műfaj, és engem mind a kettő atmoszférája vonz. Komolyzenei koncertekre sokszor megyek egyedül, mert nem nagyon vannak olyan barátaim, akik kedvelik a komolyzenét. Ennek is van jó oldala számomra, így sokkal jobban bele tudom magam élni egy darab hallgatásába. Könnyűzenei koncerteken viszont csak társaságban szeretek lenni. Gondolok itt magyar alternatív, rock, metal zenekarokra. Ezek a koncertek általában kisebb nagyobb szórakozóhelyeken vannak, amiknek direkt van kialakítva koncerttermi része, vagy legalább egy kis színpad közönségtérrel. Nagyon szeretem az ilyen bulikat, jó táncolni rá és itt valahogy teljesen el tudom engedni magam. Jó, persze szoktam alkoholt inni, de nem annyira nagyon sokat.

Figyelemmel szoktam követni egy-egy kedvenc zenekarom tevékenységét a koncerteken túl is. Szeretek például a zenekarok tagjaival készült beszélgetéseket hallgatni. Számomra nagyon érdekes, hogy mi van a zene mögött, hogy kik azok, akik a számokat írják. Szerencsére lehet találni jó interjúkat, amiből többet megtudhatok a zenészek életéről és világnézetéről.

Múltkor, amikor rákerestem a neten az egyik kedvenc zenekarom frontemberére, találtam egy műsort, ami vele készült, szóval nem csak leültek és beszélgettek, hanem megmutatta az életterét, a hobbijait, a mindennapjaiból egy darabot. A film végére még szimpatikusabb lett, mint előtte volt. A kertes háza a hegyoldalban volt, gyönyörű kilátással, konyhakerttel, állatokkal. Azért is fogott meg, mert valahol én is mindig erről álmodtam, hogy ilyen helyen így éljek. Megmutatta a házát közelebbről is, és elmesélte, hogy próbál tenni a környezetvédelem jegyében, mert őt is aggasztja a kialakuló tragikus klímahelyzet. Megmutatta büszkén a nemrég beüzemelt napelemét, ami most már ellátja a házát árammal. Elmesélte, hogy egy cimborájától hallott egy napelem pályázat családi házra szóló lehetőségéről, és akkoriban sokat beszélgettek a témáról, addig, hogy egészen fellelkesedtek és mindketten megpályázták a támogatást. Én is utánanéztem, és megtudtam, hogy ez egy 0%-os kamatú hitel, amelyet magánszemélyek is megpályázhatnak összesen legfeljebb tízmillió forintig. A pályázatból lehet lebonyolítani a napelem rendszer létesítését, mivel ez egy összegben egy igen nagy beruházás. A telepítést precíz tervezés előzi meg, szakértők felmérik a helyszínt, és a ház és környezete adottságait, és ennek megfelelően tervezik meg a rendszert. Itt fontos a háztető tájolása, aminek déli irányúnak kell lennie, és a tető dőlésszöge, valamint hogy ne érje árnyék. Fontos az is, hogy a ház elektromos vezetékei megfelelő állapotúak és helyzetűek legyenek a napelem használatához. A napelemekhez tartoznak még a vezetékek, amik az áramot szállítják, és egy inverter, azaz átalakító, ami a napenergiából nyert egyenáramot alakítja át a háztartási eszközök számára kompatibilis váltóárammá. A napelemek felszerelése után, ha a próbaüzem során minden rendben megy, néhány nap múlva felszerelnek egy ad-vesz mérőórát, és üzembe helyezhető is a rendszer.

Azért is jó ez a napelem használat, mert a Napsugarak energiája mindennap rendelkezésre áll, és természetes megújuló energiaforrás, így kevésbé környezetszennyező, és nem meríti ki a környezet energiaraktárait, ami egy szükséges jó lépés az energiatermelés terén. Ha már ilyen nagy az energiaigényünk, legalább használjuk a legkíméletesebb energiatermelő módszert. És nem utolsó sorban a pénztárcánk is jól jár vele hosszú távon.