Baráti tanácsok a bukósisakról

Egy bölcs ember egyszer azt mondta, hogyha valami problémánk van, akkor a kocsmát válasszuk ahhoz, hogy tanácsot kérjünk. Ez nem tudom, hogy általánosságban mennyire állja meg a helyét, de az igaz, hogy ez az a hely, ahol rengeteg, különböző érdeklődési körű ember is össze tud ülni egymással beszélgetni, és rengeteg igazságot lehet kiszűrni a beszélgetések közül. Nálunk legutóbb talán még egy életmentő felfedezés is született, amikor Ákos az új motorjával érkezett, bennünk pedig azonnal felmerült a kérdés arról, hogy merre van a bukósisakja?

Azt már korábban is tudtuk, hogy nagy beruházásra készül, de sose mondta el, hogy mit akar vásárolni, mivel meglepetésnek tartogatta. Így aztán, amikor begördült a kocsmánk elé a vadonatúj motorjával, mindenki jót mosolygott rajta. Mi azok közt voltunk, akik rögtön ki is mentek megnézni, mert be kell valljam, azért férfiként egy ilyen szép jármű látványa mindig le tudott nyűgözni, még ha magam a biztonság miatt soha nem is próbáltam ki.

De ha már a biztonságnál tartunk, Géza felé rögtön elhangzott az a kérdés is, hogy hol van a bukósisakja?

Erre ő hirtelen kicsit megzavarodott, és csak habogni tudott arról, hogy a bukósisak egyelőre nem fért be a keretbe, és majd később, a többi motoros cuccal együtt, amikor már megvan a bőrkabát is…

Mondanom sem kell, voltak, akik rögtön nekiestek – és valószínűleg nekik is volt igazuk. Elmagyarázták neki, hogy a bukósisak az nem olyan kozmetikus, mint a többi dolog, és nem azért veszi az ember, hogy jól nézzen ki benne, hanem mert meg tudja menteni a saját életét vele. A mai világban, amikor már mindenhol bukósisak akciók vannak, biztos, hogy megengedheti magának, hogy beruházzon egyre.

Ő még utolsó próbálkozásként azzal próbált minket leszerelni, hogy talán tud szerezni egy használt sisakot a szülei padlásáról: erre azonban rögtön el kellett magyarázni, hogy az nem ugyanaz, még akkor se, ha újra van festve, és esetleg újnak néz ki. Egy régi bukósisak ugyanis korán se véd annyit, mint egy új, egyszerűen azért, mert az anyaga már meggyengült, sokkal kevesebbet bír el. Ez különösen igaz akkor, ha már kapott pár ütést, ami miatt esetleg kívülről az látszódik rajta, hogy kopott, vagy megkarcolódott – belülről viszont lehet, hogy sokkal komolyabb sérülése van.

Mikor beadta a derekát, és elismerte, hogy ide tényleg egy új sisak kell, akkor beültünk mindannyian egy közös asztalhoz a kocsmában, meghívattuk magunkat vele egy körre, és elkezdtünk bukósisak akciókat keresni neki az interneten. Elég hamar rá is találtunk egy helyre, ami nagyon jó leértékelést tartott, egy állandó kedvezménnyel, és így rögtön Ákos is látta, hogy talán mégse lesz olyan vészes beruházás, mint gondolta.

Az első szempont persze még így se a biztonság, hanem a szín és a kinézet volt a szemében, de ez már nem baj, hisz tudtuk, hogy amik ide felkerültek árusításra, már mind rendelkeznek egy olyan minőséggel, hogy biztonságosan lehet bennük vezetni – legfeljebb abban térnek el, hogy mennyire kényelmesek. Persze igaz, hogy jó lenne, hogyha lenne rajta egy kis láthatósági sárga, és nem egyszerű fekete lenne az egész, de azt nem tartottuk lehetségesnek, hogy ezt megértessük vele.

A méretről megbeszéltük, hogy inkább felpróbálással fogja eldönteni: bár elég jó irányelvek vannak arra, hogy hogyan válassza ki a neki megfelelő sisakot akár az interneten keresztül, azért beláttuk, hogy ez mégse olyan, mint elmenni egy szaküzletbe, és több bukósisakot felpróbálni egymás után, úgy, hogy meg tudjuk mondani a különbséget. Plusz, ott a helyszínen akár további bukósisak akciókról is érdeklődhet.

Ezekkel együtt már mindannyian boldogok voltunk – már csak arra figyeltünk, hogy ő, ha már motorral jött, ne is igyon, mert annak a következményei alól semmilyen bukósisak nem menti meg. Legfőképpen akkor, ha még meg sincs vásárolva.